Skydda kamerorna från stöld

Hur mycket fotoutrustning har du hemma, och vad är den värd? Många av oss har samlat på oss en hel del kameror, objektiv med mera, och att köpa allting igen skulle bli dyrt, om någon skulle stjäla utrustningen. Därför är det viktigt att skydda sig mot inbrott.

Det finns flera fördelar med att ha ett bra inbrottsskydd hemma. Först och främst minskar det risken för att drabbas av inbrott och bli av med sina ägodelar. Ett bra inbrottsskydd sänker också försäkringspremien. 

Hur skyddar man sig då från inbrott på bästa sätt? Det beror till stor del på hur man bor. Om du bor i lägenhet kan du kanske inte göra så mycket, framför allt inte om du hyr din lägenhet. Men en sak du kan göra är att installera en säkerhetsdörr. Prata med hyresvärden för att ta reda på om detta är möjligt. Om värden väljer att installera säkerhetsdörrar kommer det att medföra en höjning av hyran, men det är troligen värt det, vi återkommer strax till varför. Du kan läsa mer om säkerhetsdörrar här

Inbrottsskydd i villa och bostadsrätt

Om du äger bostaden, alltså bor i bostadsrätt, rad- eller småhus, har du större möjlighet att själv påverka inbrottsskyddet. Säkerhetsdörr är en bra början. Men det finns också andra saker du kan göra.

  • Förstärk skyddet på fönster, balkongdörrar och liknande, så att det blir svårare att öppna dem utifrån. 
  • Investera i ett larm. 
  • Om du bor i hus, se till att alla möjliga ingångar är väl upplysta, så att en tjuv som försöker ta sig in är väl synlig. 

Om olyckan ändå skulle vara framme, och någon lyckas stjäla din fotoutrustning, är det smart om den är märkt exempelvis med DNA-märkning. Det är också bra om du har foton av dina stöldbegärliga ägodelar. Detta ökar sannolikheten att du får tillbaka dina kameror om de blir stulna.