Fotohobbyn

Att välja foto som hobby är spännande ur många synvinklar. Fotografering innebär att vi i bild bevara något som är exakt nu, alltså sekundaktuellt. Ett fotografi kan säga mer än tusen ord och kan leva genom många generationer beroende på dess karaktär. Att ha detta som en hobby kräver en hel del av utövaren vad avser val, tidpunkt, objekt, utrustning och eget personligt intresse för konstverket. Att ta en bild är kanske inte så svårt, men det kanske krävs många bilder för att kunna välja ut den bästa, här ställs krav på fotografen. En hobby kan lätt övergå till att bli en fotograf som får bra med uppdrag.

Hur börjar jag denna hobby?

Jag ser att allting behöver en motivation och inspiration så även denna hobby. Att börja i liten skala kan vara en fördel för att inte bli för splittrad i sitt fotograferande. Alltså det gäller att besluta sig en typ av motiv som man fotograferar. Ett exempel kan vara naturbilder eller djur. Att välja en nisch till en början är bra för att utveckla sin hobby. Att fotografera är mycket mer än att trycka på knappen. Att fotografera ligger väldigt nära att måla, det vill säga att man återger verkligheten på olika sätt. För att ha fotografering som hobby så behöver man en viss inriktning så att det blir struktur på sökandet efter objekt att fastna vid. Alltså börja väldigt enkelt och var kritisk med ditt arbete.

Vilken utrustning ska jag välja?

Välj en hyfsad utrustning inte allt för dyr. Väx med din hobby och låt ditt intresse och inspiration få styra. Det är lätt att skaffa sig en för exklusiv utrustning som kan bli svår att hantera för jag tar ett för stort kliv. Fotografering handlar mycket om tajming, ljus, motljus, avstånd mm. Det är mycket att förstå som fotograf för att fånga ögonblicket på bästa sätt. Därför förordar jag att du växer med utrustning och din egen förmåga. Det finns bra kunskap om ämnet att läsa om på nätet, det finns även bra kurser vid olika studieförbund. Även cirklar där man träffar andra med samma intresse och därigenom lära sig mer om sin hobby. Att fotografera kan vara en stor utmaning för att fånga det exakta ögonblicket, som jag tidigare sa så är det inte bara att knäppa bilder. Efter ett tags utövande kanske man börja skaffa sig lite mer avancerad utrustning viket i sin tur ger en bättre bild kvalitet och en rättvisare bild av verkligheten.

Sammanfattning

Foto som hobby är väldigt utvecklande och kräver en del av den som håller i kameran. Att börja i liten skala är att föredra för att växa in i det som du verkligen vill återge. Kom ihåg att du är jämställd med en konstnär på olika sätt. Du ska återge ett ögonblick som ska intresse för den som betraktar dina alster. När du känner dig mogen kan du ge dig på att ställa ut dina alster i en utställning. Att bara ta foto är en början, med dagens teknik så finns det en uppsjö av program för dina bilder. Redigera, förbättra och kunna granska dina egna verk. Till sist ska ju även ett foto ramas in med en beskrivning, även detta har sin konst och tjusning. Men börja i liten skala.