Ett Attefallshus för fotograferingen

De flesta som fotograferar idag har inget behov av ett fotolabb. Men vore det inte kul med en fotostudio? Om du inte har plats för en sådan i ditt hem idag kan du kanske bygga ett Attefallshus.

Ett Attefallshus är en komplementsbyggnad som byggs på en tomt där det redan finns ett bostadshus. I praktiken innebär detta att huset kan byggas på tomter där det finns ett småhus eller ett radhus. I och med pandemin har intresset för att bygga Attefallshus ökat betydligt, det kan bl.a. den här snickaren i Halland vittna om. 

Vill du bygga ett attefallshus på din tomt för att kunna ägna dig åt din hobby? Du hittar svar på de vanligaste frågorna om Attefallshus här. Tänk också på att reglerna skiljer sig en aning mellan olika kommuner. 

Att inreda en fotostudio

Tidigare var det vanligt att hobbyfotografer inredde mörkrum och fotolabb hemma. Idag, när de flesta fotograferar digitalt, behövs detta inte. Men som alla som fotograferar, vare sig det är professionellt eller på hobbynivå, redan vet kan även digitalfoto ta en del plats. Det gäller inte minst om man vill fotografera inomhus, och t.ex. ta studioporträtt eller fotografera prylar. 

Några tips för att skapa en fotostudio i Attefallshuset är:

  • Se till att det finns ett ledigt utrymme på minst 2,5 * 3,5 meter. I ett attefallshus, som kan vara upp till 30 kvadratmeter stort, är detta sällan ett problem.
  • Se till att det går att täcka fönstren, så att inget ljus kommer in. Ett enkelt sätt är att kombinera rullgardiner på insidan med fönsterluckor som går att stänga.
  • För fotografering av prylar kan det vara bra med ett pryltält och ett ljusbord.